Film Nasıl Okunur?

Ekim 5, 2018 0 ile Sifa-i Ruh

Bu yazımızda sizlere ilk duyduğumda ilgimi çeken bir konu hakkında bilgi vermeye çalışacağım

Filmde okunur mu ? demeyin.

Aslında Okumak;Görünenin ardındaki görünmeyeni görebilmektir onu yorumlama fark etmedir.

Buraya Armut yazsam ortada armut yok  ama kafanızda armut şekli armut yediğiniz,tadı dayınız veya ayı bile gelebilir işte görünen sadece harfler ama arkada akla gelenler yaptığınız okuma zihninize neler getirdi.

Film okumada aynen böyle bir şey insan beyni somutu soyuta, soyutu da somuta dönüştüren tek aygıttır.

Sosyal dünya,Aile,Toplum,Yaşadığımız Coğrafya Şuuraltımızı beslerler etki ederler.Filmlerde aynen bu şekilde Şuuraltımıza(Bilinçaltı) etki ederler. Sanat değiştirilerek , Hikaye edilerek Şuuraltımıza etki eder. Hikayeleri anlatanlar Topluma yön verenlerdir.

Hiçbir hikaye sadece para kazanmak için yapılmaz belirli bir yönlendirme yapar. Bugün giydiğimiz kıyafeti,Tıraşımızı belirleyen Holywood dur.

Filmler,Medya Modern zamanın fetih aracıdır hiçbir yere girmeden her yere girebilmek şuuraltımıza beynimize hayatımıza kadar girmek ve yön vermek.

Medya; Orta nokta demektir.Global köyün ortası medyadır.

Nedir Bu Şuuraltı ki bu kadar etkiliyor derseniz;

Şuuraltı Okyanustur. Şuur Adadır. .Kalp kasım,Midem,Karaciğerim ,1 Trilyon Hücre benim elimde  değil aynı şekilde beynim tam olarak benim elimde değil şuuraltımın elinde nasıl beslemişsem o çıkıyor ortaya.

Gördüğümüz olaylar, Yaşantımız,Filmler,Yetiştiğimiz ortam şuur altımızı dolayısıyla kişiliğimizi etkiliyor aynı lisan gibi yaşadığımız etkilendiğimiz şeylerin diliyle konuşuyoruz adeta bizde yansımaları oluyor.

Maneviyatın tarlası da şuur altıdır ibadetlerde müspet manada şuur altını besler,okul eğitimi,Ailede görülenler Şuur altına etki eder dolayısıyla da kişiliğimize,düşüncelerimize,yaşantımıza.Bir Psikiyatri hastasına düşünme,takma kafana,boş ver demekte yanlış ve faydasız çünkü şuuraltının yönlendirmesi altındadır.

Film okuma örnekleri;

2012 Filminde kıyamet kopuyor herkes ölecek ama sadece bir gemiye binenler kuruluyor bu gemiye binenlerde para vererek biniyorlar kurtarıcı Amerika. Müslümanlar,Budistler dua ediyorlar filmde ama kurtulamıyorlar kurtarıcı Amerika işte filmde verilen mesaj bu.

Dünyanın kanını emenler Vampir filmi çekiyorlar filmlerde bir rüya gibi adeta bilinç altında ne varsa o yansıyor onu yansıtıyorlar filmlerine.

Türkiye’de 1995-1996 yıllarına kadar çekilen filmlerde sosyalizm propagandası yapılıyordu.

Kemal Sunalın bazı filmlerinde de sosyal adalet gelir eşitsizliği gibi konular işleniyordu örneğin Katma Değer Şaban filmi gibi.

Bir Filmden hemen anlam çıkarılamadığın da olay örgüsü karmaşık olduğunda da insanın hoşuna gider.

Aşırı şekilde haberleri izlemekte bizi ilgilendirmeyen haberlerle uğraşmakta Ruh Sağlığını olumsuz etkiler mesela bir yerde bir cinayet olmuş bu bizi niye ilgilendirsin Savcıyı ilgilendirir. Ben evimde oturuyorum savcının işine yarar benim işime yaramaz.

Hal dili Çocukta daha etkilidir davranışlarımız,gördükleri,izledikleri şuuraltları boş olduğundan daha çabuk etkilenirler şuuraltlarını doldurur.

Günahları anlatma insanda geçici bir rahatlama sağlar ama tekrar o günahı işleme ihtimali artar.

 

Derlenmiştir

-Abdullah-

İstifade edilen Kaynaklar;

Dr. Vedat Bilgic

ve  Ruhun İki Yakası Kitabı