Fizyoloji ve Tefekkür
Eylül 26, 2018Sizlerle bu yazımızda insan vücudunda Allah(c.c) ‘ın yaratmış olduğu sistem üzerinde bir Tefekkür yolculuğuna çıkalım
Alyuvarlar(Eritrositler),Kırmızı Kan Hücreleri
Vücudumuzda akan kandan başlayalım insan vücudunda ağırlık vb. faktörlerle beraber değişmekle birlikte 70 kg ağırlığındaki birinde ortalama 5-6 Lt kan bulunuyor Kanın yapısında en önemli hücrelerden biri Eritrositler(Alyuvarlar) bulunuyor bunların sayısı 1mm3 kanda yaklaşık 5 milyon tane var küçücük bir alanda milyonlar bunlar oksijeni ve co2’yi taşıyorlar düşünün damarlardan hücrelerden geçiyorlar esnekler ve kolay geçiyorlar 1 kılcal damarın kalınlığının 3 katı eritrositler geçiyor şekil değiştiriyorlar birbirlerinin içine geçiyorlar.
Muhteşem şekilleri var sonra (-) yükle birbirlerini iterek ayrılıyorlar çarpmayı engelliyorlar alyuvarların yapısı Allah(C.C) tarafından mükemmel yaratılmış. Bu yapıları bozulunca nizam değişince bazen orak şekline dönünce orak hücreli anemi diyorlar bu hastalığa işte bu yapı bozuluyor geçemiyor alyuvarlar hücrelere orda kalıyorlar besleyemiyolar.
Normal Alyuvarla damarlarda kan akınca da tam ortadan akıyorlar kana kırmızı rengi verende eritrositler. Yaklaşık 120 gün ömürleri var ömrü biten parçalanıyor arda kalan maddeler israf ediliyor mu hayır kainatta israf yok hemoglobilerine parçalanıyor hemoglobilerin hem kısmında 4 demir elementi var bu kemik iliğinde yada hücrelerde depo ediliyor tekrar kullanılmak yeni üretilecek alyuvarın yapısında kullanılmak üzere bekliyor birde hemoglobinin globin kısmı var bu da israf edilmiyor karaciğere gidiyor safra kesesinde yağların sindirimi için kullanılıyor.
İşte muhteşem kan hücreleri yaratan Allah. Daha bahsetmediğimiz ayrıntısında bir sürü harikalar var bu kan hücrelerinin biz kısa kesiyoruz.
Tansiyon (Kan Basıncı)
Tansiyon hepimizin gündelik hayatta sürekli duyduğumuz cümleler; Tansiyonum yükseldi, Tansiyonum düştü, Tansiyonum var…
Nedir bu tansiyon basit bir ifade ile kanın damar duvarına yaptığı baskı basınç kalp kasılırken yaptığına büyük tansiyon gevşerken yaptığı basınca küçük tansiyon denir.tansiyondakiçok az artışla beraber kan akım hızı ciddi oranda artabiliyor Tansiyonun normal değerde olması bizim için önemli.
Damarlardaki kanın akım hızıda damar türüne göre değişiyor mesela atar damarlarda(arterlerde) kan basıncı yüksekken kılcal (kapiller) damarlarda kan akımı yavaş oluyor neden derseniz kılcal damarlar yardımıyla kılcal damarların geçtiği hücreler dokular anca yavaş geçerse beslenebiliyor.vücudumuz aslında tansiyon dengesini çok güzel ayarlıyor mesela taniyon aşırı yükselince damarlara dokulara zarar verebiliyor damar patlıyor kanama oluyor gözü besleyen damarlarda kan basıncı artıyor damarlar zarar görüyor göz görme yetisini kaybediyor ama işte tüm bu kan basıncı artışını dengeleyen sistemlerde vücudumuda mevcut Allah(c.c) yaratmış.
Kan basıncı iki kat artsın vücutta idrar miktarı 8 kat artıyor kan basıncını düşürmek için düşürüyor idrara çıktığınızda fazla sıvı atılıyor bu şekilde tansiyonda düşmüş oluyor.Tansiyonun düşmeside zararlı düşünce ne oluyor dokular hücreler kanlanamıyor beslenemiyor oksijenlenemiyorlar ne yapıyor vücut yaradan öyle güzel yaratmışki insan bayılıyor yere yatıyor kanın gitmesi artık rahat kan ayaktayken yada otururken ki halden daha rahat gidebiliyor sonra bacaklarını havaya kaldırıyoruz kalbe kan döngüsü daha rahat olsun diye.
Vücut kendi kendini koruyor mesela kan basıncı çok artıncada burundaki kılcal damalardan kan geliyor burun kanaması oluyor kan basıncı akan bu kanla beraber azalmaya başlıyor.
Sistem muhteşem işliyor ama genelde biz bozuyoruz mesela damarların yapısını bozuyoruz igara içerek, Margarin türü kimyasal yağlarla beslenerek, Alkol içerek, hareketsiz yaşayarak damarların elastikiyetini sistemini bozuyoruz.
Mesela yemekten sonra aşırı egzersiz yapmak zararlı denir sebebi sindirim için kan karnımıza toplanır biz spor yaparken kaslarında kana ihtiyacı var peki kan nereye gidecek işte yemekten sonra aşırı egzersiz yapınca kalp zorlanıyor ve kalp krizine kadar gidebiliyor. İşe böyle vücudu doğru kullanmak lazım.
-Abdullah-